Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007

Δελτίον παρακολουθήσεως εξελίξεως προσωπικότητος




Η αλήθεια είναι ότι ψάχνοντας κανείς, βρίσκει απίθανα πράγματα. Όπως για παράδειγμα στο πρόσφατο ταξίδι μου στην γενέθλια πόλη μας. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια βόλτα στην παιδόπολη και συγκεκριμένα να ψάξω τα κτίρια όπου άλλοτε έσφυζαν από ζωή.

Πρώτος σταθμός το εγκαταλελειμένο θέατρο. Ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής, παρατημένο στον χρόνο. Κι όμως λές και το ρολόι έχει σταματήσει στην τελευταία παράσταση που δόθηκε εκεί. Η σκηνή πρέπει να πω ότι έχει μέχρι και υποβολέα, πράγμα σπάνιο ακόμη και για τα σημερινά θέατρα της αθήνας.

Μέσα στο θέατρο, στις αίθουσες του βεστιαρίου βρήκα λοιπόν σπάνια έγγραφα από τα αρχεία της παιδόπολης του Αγίου Αλεξάνδρου, όπως ονομαζόταν. Προχωρόντας στα υπόλοιπα κτίρια να σας τονίσω ότι βρήκα όλο το αρχείο «πεταμένο», διαλυμένο από την βροχή και τον χρόνο. Κανείς μα κανείς δεν σκέφτηκε να το κρατήσει. Και λέω κανείς γιατί η παιδόπολη και φύλακα έχει και παλαιότερα είχε γίνει αναπαλάιωση σε κάποια από τα κτίρια. Η εικόνα παντως θλιβερή! Σε όλα αυτά τα ανακατασεκυασμένα κτίρια, κάποιοι άθλιοι συμπατριώτες μας έχουν κάνει πλιάτσικο. Σας μιλώ ειλικρινά. Δεν έχουν αφήσει τίποτε. Κλιματιστικά, ηλεκτρικά ακόμη και τις πόρτες από τις ντουλάπες. Και υποτίθεται ότι είχαν επενδυθεί εκατομμύρια.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα από τα έγγραφα που βρήκαμε. Πρόκειται για την αξιολόγηση ενός νεαρού που «ζούσε» στην παιδόπολη. Αξίζει να διαβάσετε για ποια πράγματα τους βαθμολογούσαν εν έτη 1959...
Αν έχετε φωτό ή άλλα έγγραφα από τον ζηρό και την Φιλιππιάδα μην ντρέπεστε, στείλτε τα.