Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007

Άρτα εναντίον Φιλιππιάδας

(Κάντε κλικ για μεγέθυνση)
Ένα ακόμη κρατικό έγγραφο που βρέθηκε σε υπόγειο δημόσιας υπηρεσίας της πόλης μας και το οποίο αποκαλύπτει πράγματα και γεγονότα από το παρελθόν βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα από το blog. Είναι ένα ντοκουμέντο που μέσα σε λίγες αράδες μας δίνει πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Γραμμένο το 1969 από τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Άρτας και με παραλήπτη την επιτροπή Βασιλικής Πρόνοιας, θέτει κάποια ερωτήματα που ταλανίζουν ακόμη και σήμερα δυο πόλεις που γειτνιάζουν. Ένας οικονομικός «πόλεμος» συμφερόντων και ανάπτυξης μεταξύ Άρτας – Φιλιππιάδας, που ξεκίνησε ένα αιώνα πριν και συνεχίζεται..

Πόσα πράγματα μπορεί να αντλήσει κανείς από ένα έγγραφο που δεν ξεπερνά την μια σελίδα; Η απάντηση είναι πάρα μα πάρα πολλά. Θέματα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως αναλύονται με μεστό τρόπο στην επιστολή που έστειλε τον Δεκέμβριο του 1969 ο τότε διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Άρτας, Μιλτιάδης Βυζανιάρης ο οποίος ήταν και ο οικονομικός διευθυντής της Παιδοπόλεως.

Ένα τεράστιο θέμα που προκύπτει είναι η διαμάχη μεταξύ Φιλιππιάδας – Άρτας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό. Η πρωτεύουσα του όμορου νομού, μια πόλη με μεγάλη ιστορία, εδώ και αιώνες, έχει φυσικά τα ηνία. Είναι μπροστά σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μην ξεχνάμε ότι η Φιλιππιάδα, ουσιαστικά ένας μικρός οικισμός στις αρχές του 19ου αιώνα, προσπαθούσε και προσπαθεί να ορθώσει ανάστημα και να αποκτήσει την θέση που της αξίζει στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Με δυσκολία από τις αρχές του 1900 και με βασικό πλεονέκτημα ότι είναι κομβικό σημείο για τρεις νομούς (Άρτας – Πρέβεζας – Ιωαννίνων), προσπαθεί να δημιουργήσει ένα διοικητικό κέντρο με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της.

Βασικό μειονέκτημα, ότι είναι κοντά σε μια μεγάλη πόλη, όπως η Άρτα. Παρόλα αυτά τα κατάφερε και σήμερα είναι ένα αυτοδιοικούμενο αστικό κέντρο, ένας Καποδιστριακός δήμος που ελέγχει πολλά μεγάλα χωριά και βέβαια, μια ευημερούσα πόλη με αυξημένο θα λέγαμε το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Να δούμε όμως ένα- ένα τα σημεία του εγγράφου που επιβεβαιώνουν όσα γράφουμε παραπάνω.

Καταρχήν μαθαίνουμε ότι για πρώτη φορά στα τέλη του 1969 αρχίζει να λειτουργεί στην Φιλιππιάδα, τράπεζα. Όχι βέβαια υποκατάστημα, αλλά πρακτορείο του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Άρτας. Ο έλεγχος του πρακτορείου, όπως διαβάζουμε με έντονα γράμματα στο έγγραφο, ασκείται από τον διευθυντή της Άρτας, ο οποίος είναι και οικονομικός σύμβουλος στην Παιδόπολη. Το θέμα είναι ότι με διεργασίες του Δημάρχου Φιλιππιάδας, προσπαθούν να τοποθετήσουν στην θέση του οικονομικού συμβούλου Παιδόπολης, τον προϊστάμενο του πρακτορείου Φιλιππιάδας. Κάτι που μάλλον είναι σωστό, καθώς η Παιδόπολη υπάγεται στα διοικητικά όρια του δήμου. Πάντως ο κύριος Βυζανιάρης προσπαθεί φιλότιμα να κρατήσει την θέση, καθώς από αυτήν, όπως θα δούμε παρακάτω, προκύπτουν μια σειρά από οικονομικά οφέλη για την Άρτα.

Ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας ζητά να γίνεται η προμήθεια τροφίμων και άλλων υλικών από την πόλη του, κάτι μάλλον φυσιολογικό. Στο έγγραφο βλέπεται ότι ο κύριος διευθυντής χαρακτηρίζει το αίτημα «αστείον» . Κι αυτός έχει δίκιο από την πλευρά του καθώς τα λεφτά που παίζονται για τις προμήθειες στην Παιδόπολη είναι πάρα πολλά σε καθημερινή βάση.

Βασικό επιχείρημα του διευθυντή για να παραμείνουν οι προμήθειες στην Άρτα είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στην Φιλιππιάδα. Κι εδώ μαθαίνουμε ένα ακόμη στοιχείο. Ότι το 1969 στην πόλη μας λειτουργούσε μόνο μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση. Φαντάζομαι βέβαια ότι θα υπήρχαν αρκετές μικρότερες, τα λεγόμενα μπακάλικα.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από το εμπιστευτικό έγγραφο είναι ο αριθμός των κατοίκων στις δυο πόλεις, εκείνη την χρονιά. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της επιστολής, το 1969 στην Άρτα ζούσαν 27.000 κάτοικοι ενώ στην Φιλιππιάδα – κωμόπολη τότε – 5.000 άνθρωποι.

Ακόμη και σήμερα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο υπάρχει αυτή η «κόντρα» μεταξύ των δυο πόλεων. Η αλήθεια είναι ότι η Άρτα βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από την Φιλιππιάδα σε πολλούς τομείς. Όμως από την άλλη, η Φιλιππιάδα στέκεται στα πόδια της ευημερεί, παρά τις κάποιες αδυναμίες τα προηγούμενα δέκα χρόνια και προσωπικά θεωρώ ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να προκόψει και να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Γράφοντας αυτό το άρθρο, η αλήθεια είναι ότι νοιώθω διχασμένος, για τον λόγο αυτό δεν παίρνω θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πόλης. Κι αυτό γιατί θεωρώ, πατρίδα μου και τις δυο πόλεις καθώς έλκω την καταγωγή μου και από την Άρτα και από την Φιλιππιάδα. Μεγαλώνοντας βέβαια στην πόλη των πελαργών νοιώθω λιγάκι πιο δεμένος αλλά δεν παύω να αισθάνομαι και Αρτινός.

Ελπίζω να πάρετε συγκεκριμένη θέση πάνω στο θέμα και θα ήθελα αν έχετε αντιληφθεί, να αναφέρετε διαφορές μεταξύ των δυο πόλεων , που υπερτερούν και που πάσχουν, ποια θεωρείται περισσότερο ευημερούσα και γιατί. Αναμένω σχόλια.